Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
Εν όψει της σημερινής μέρας, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το αφιέρωμα για τον μεγάλο μας χορογράφο Χάρη Μανταφούνη
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, αντλεί την καταγωγή του από την Αν. Θράκης και την Σάμο. Οι πρόγονοί του εγκαταστάθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922. Ο πρόγονός του Νίκος Μ. ήταν ψάλτης απ’ όπου πήρε και το επίθετο. Ο παππούς Ευστάθιος είχε φούρνο. Ο παππούς Χαράλαμπος έρχεται από παλιά εύπορη οικογένεια της Σάμου. Μέλη της οικογένειας ήταν τραπεζίτες και διατηρούσαν το εργοστάσιο ηλεκτρισμού του νησιού. Ο πατέρας του, στην Αλεξανδρούπολη, είχε μεγάλο κατάστημα υποδημάτων και η μητέρα του ατελιέ υψηλής ραπτικής. Αδελφή του η Ευαγγελία, επιχειρηματίας.
Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αλεξανδρούπολη και είναι απόφοιτος της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, Κλασσικό και μοντέρνο χορό στο Παρίσι και στην Νέα Υόρκη. Μαθήτευσε δίπλα στους Κ. Πράτσικα, Ραλλού Μάνου, τον Ντεπιάν Λεωνίδα, την Ρ. Καμπαλάδου, Σ. Μοριάνοβα κ.α.
Κατά την εξαετία 1972-78 συμμετείχε ως χορευτής στην ομάδα χορού του Peter Goss στο Παρίσι, όπου το 1976 τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο Χορογραφίας του Μπανιολέ. Το 1980 ίδρυσε στην Ελλάδα την “Oμάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη”, η οποία από το 1983 επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει επανειλημμένα χορογραφήσει για την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Όπερα της Βοστώνης, καθώς και για την Deutsche Opera του Βερολίνου, σε μια βραδιά μοντέρνου χορού, με τους Γκλεν Τέτλεϋ και Νάτσο Ντουάτο. Ήταν για πολλά χρόνια δάσκαλος σύγχρονου χορού στην Κρατική Σχολή Oρχηστικής Τέχνης. Έχει επίσης διδάξει στην Διεθνή Ακαδημία Χορού στο Παρίσι, στο Place στο Λονδίνο, στην Σχολή Roudra του Μωρίς Μπεζάρ στην Λωζάννη κ.α. Υπήρξε μέλος της Κριτικής Επιτροπής στον Διαγωνισμό Χορού της Βάρνας, καθώς και στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύγχρονου Χορού στο Παρίσι.
Κέρδισε το Α’ Βραβείο Χορογραφίας του Bagnolet στο Παρίσι, το 1976. Το 1998 έλαβε στην Αθήνα το Κρατικό Βραβείο καλύτερης Χορογραφίας για το έργο “Αιωρήσεις”.
Η βιογραφία του κ. Μανταφούνη, φιλοξενείται στις σελίδες της 8ης έκδοσης του Ελληνικού Who is Who για το 2013.