Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Σπούδασε στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 1977-81, μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βielefeld Γερμανίας, 1982-83. Διδακτορικό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Freiburg Γερμανίας στην Εγκληματολογία – Σωφρονιστική Πολιτική. Συνεργασία με την ομάδα έρευνας Εγκληματολογίας του Ινστιτούτου Max Planck για αλλοδαπό και διεθνές ποινικό δίκαιο, 1983-87, στο Freiburg Γερμανίας.
Διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο παρελθόν έχει διδάξει στην Αστυνομική Ακαδημία της ΕΛ.ΑΣ. και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Μελέτες για τη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της ελληνικής αστυνομίας, τις μορφές αστυνόμευσης, για τις καλές πρακτικές σχετικά με την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών και τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών τους, την εθνική πολιτική για τα ναρκωτικά, τη σωφρονιστική πολιτική και τη μεταχείριση των κρατουμένων, τη διαφθορά, τους δράστες υψηλής επικινδυνότητας, τις παράνομες αγορές και το οργανωμένο έγκλημα, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τις υποκουλτούρες της φυλακής, την κοινωνιολογία των σύγχρονων πόλεων και θέματα διαχείρισης της ασφάλειας κ.ά.
Η διδασκαλία της αφορά κυρίως τον κοινωνικό και ποινικό έλεγχο του εγκλήματος (οργανώσεις, θεσμούς, πολιτικές) και την Κοινωνιολογία του ποινικού δικαίου. Συνεργασίες με την Ένωση για την πρόληψη των βασανιστηρίων/APT, το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Δικαίου Oρati/Ισπανία, τη CEPOL-Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία, το Tennessee Chapter της Αμερικανικής Εταιρείας Δημόσιας Διοίκησης/ASPA και το Institute of Government του κρατικού Πανεπιστημίου του Tennessee, το Πανεπιστήμιο Erasmus (Rotterdam/Ολλανδία), την Ευρωπαϊκή ομάδα για την έρευνα των κοινωνικών κανόνων (GERN) του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS)/Γαλλία και το Ινστιτούτο Posthumuus του Πανεπιστημίου του Groningen/Ολλανδία, το Φόρουμ ProAdria/Iταλία για τη συνεργασία και τις πολιτικές ασφάλειας στην Αδριατική, το Πανεπιστήμιο της Ghent/Βέλγιο κ.ά. Βασική εισηγήτρια σε διεθνή και ευρωπαϊκά θεματικά εργαστήρια, επιστημονικές ημερίδες και συναντήσεις ομάδων μελέτης. Visiting Fellowship του Πανεπιστήμιου του Cambridge (2011), Μελέτη για την ιδιωτικοποίηση των καταστημάτων κράτησης.
Κριτικός διεθνών και ευρωπαϊκών επιστημονικών περιοδικών.
Έχει Πάμπολλες επιστημονικές Δημοσιεύσεις και Εργασίες σε θέματα σχετικά με το γνωστικό της αντικείμενο.
Είναι μέλος ελληνικών και ευρωπαϊκών επιστημονικών εταιρειών στο πεδίο της, μεταξύ άλλων της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Σωφρονιστική Πολιτική, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας, της γερμανικής Εταιρείας για την Διεπιστημονική και Επιστημονική Εγκληματολογία. Είναι επίσης μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Ινστιτούτο Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών” (www.inep.gr)
Η βιογραφία της Έφης Λαμπροπούλου θα φιλοξενηθεί στις σελίδες της 8ης έκδοσης του Who is Who για το 2013.