Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου. Τελείωσε το Δημοτικό και Γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Παίρνει μέρος σε χορωδίες της Χ.Α.Ν.Θ. και παίζει θέατρο από 9 ετών. Σπουδάζει στη Βιέννη με υποτροφία σε Δραματική Σχολή, ενώ παράλληλα εργαζόταν.
Επιστρέφοντας το 1945, εργάζεται ως χορευτής ή ηθοποιός στην Θεσσαλονίκη και αρχίζει το συγγραφικό του έργο με τα πρώτα θεατρικά. Το 1948 έρχεται στην Αθήνα, εργάζεται σε διάφορα μουσικά θέατρα, παίζοντας νούμερα που ο ίδιος έχει γράψει. Το 1957 εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα και γράφει το πρώτο κινηματογραφικό σενάριο.
Παρακολουθεί μαθήματα σε Κινηματογραφικά Εργαστήρια και
διδάσκεται από τους καλύτερους τεχνικούς του κινηματογράφου (Δρίτσας στο μοτέρ, Καρύδης φωτογραφία). Το 1958 γυρίζεται το πρώτο σενάριο “Το Τρελλοκόριτσο” με την Τζένη Καρέζη και τον ίδιο βοηθό σκηνοθεσίας. Το 1959 ετοιμάζει το σενάριο και Α’ Σκηνοθεσία για την “Μουσίτσα”. Το 1960 γυρίζει τρεις ταινίες και συνεργάζεται με την Φίνο Φιλμ.
Ακολουθεί το πρώτο του Δράμα, ο “Κατήφορος”. Το 1962 παρουσιάζει το πρώτο έγχρωμο μιούζικαλ “Μερικοί το Προτιμούν Κρύο” με μεγάλη επιτυχία. Επί 5 χρόνια (1961, 1962, 1963, 1964, 1965) έρχεται πρώτος σε εισιτήρια πωλήσεων αλλά και μετέπειτα τα έργα του παραμένουν στις πρώτες θέσεις.
Πρωτοπόρος στο είδος του μιούζικαλ, φέρνει την αλλαγή στον Ελληνικό
Κινηματογράφο, ενώ γυρίζει 4 ή 5 ταινίες τον χρόνο. Από το 1974 είναι στην Ελληνική Τηλεόραση με την εκπομπή “Λούνα Παρκ” που κρατάει επτά χρόνια, κρατώντας την πρώτη θέση στην τηλεθέαση.
Επανέρχεται το 1981 στο σινεμά με νέους άγνωστους ηθοποιούς, φέρνοντας την πρώτη ταινία της χρονιάς “Τα Τσακάλια”. Τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 1985 ασχολείται εναλλακτικά με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Δημιουργεί εκπομπές όπως τα “Καθημερινά”.
Έντονη παρουσία είχε και το “Τρίτο Στεφάνι” του Κ. Ταχτσή, μια από τις παραγωγές του στην ΕΡΤ. Στην ιδιωτική τηλεόραση εμφανίζεται με το “Ρετιρέ” που κρατά δύο χρόνια και εξακουλουθεί να παίζεται σε επαναλήψεις.
Οι τηλεοπτικές του παραγωγές συνεχίζονται έως το 2000 με τελευταίο έργο τις “Μικρές Αμαρτίες”. Συνολικά παρουσίασε στον Ελληνικό Κινηματογράφο 80 ταινίες και πολλά θεατρικά έργα που συχνά μετέφερε στο σινεμά όπως “Μαριχουάνα Στοπ”, “Το Κοροϊδάκι της Πριγκιπέσσας”, “Εραστές του Ονείρου” κ.ά.
Μοναδική περίπτωση στο ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο ήταν η μεταφορά της τεράστιας επιτυχίας του τηλεοπτικού “Λούνα Παρκ” στο θέατρο.
Συνεργάστηκε επίσης με τους σπουδαιότερους Έλληνες συγγραφείς της εποχής όπως τους Ψαθά, Σακελλάριο, Τσιφόρο, μεταφέροντας πολλά έργα τους στο θέατρο που έγιναν κλασικά στο είδος τους.
Το πνεύμα των σεναρίων του είχε κυρίως ηθογραφικό ύφος με την φρεσκάδα της εποχής που χαρακτήρισε την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες. Η παραγωγικότητα και η αγάπη για την εργασία δεν του έδωσε χρόνο να απολαύσει τις μεγάλες επιτυχίες του αν και δεν θεωρεί ότι ήταν κάτι ουσιώδες ό,τι έκανε. Ωστόσο νιώθει ευτυχής για την κατάθεση αυτού του έργου, αφού βρήκε τόση ανταπόκριση και αγάπη από την ελληνική κοινωνία.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης έφυγε από τη ζωή το 2010.