30 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα τζαζ

H UNESCO κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του οργανισμού τον Νοέμβριο του 2011 στο Παρίσι ανακήρυξε την 30 Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ Μουσικής, . Σκοπός αυτής της ημέρας είναι να φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως  μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές. Όπως αναφέρει και ο διάσημος τζαζίστας Χέρμπι Χάνκοκ  η τζαζ είναι η φωνή της ελευθερίας.

To ελληνικό Who is Who θέλοντας να αφιερώσει τη σημερινή μέρα  στην ελληνική τζαζ θα  σας παρουσιάζει κάποιους από τους μεγαλύτερους Έλληνες τζαζίστες ,ευχαριστώντας τους για τη προσφορά τους στην μουσική σκηνή, ξεκινώντας από τον Δημήτρη Βασιλάκη.

basilakis

Αποφοίτησε από το Λύκειο από την Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης. Το 1979, εισήχθη στη σχολή Χημικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Ακολουθούν σπουδές στη μουσική στο London College of Music (GLCM Hons, ALCM) και στην Royal Academy of Music (LRAM td)

Την περίοδο 1991-99 έκανε μαθήματα (Ανώτερα Θεωρητικά Jazz, σαξόφωνο, μουσικά σύνολα και big band) στο ωδείο Φ. Νάκας. Το 1995 έκανε μια σειρά 10 εκπαιδευτικών συναυλίων με τίτλο “Μια ιστορία από τον κόσμο της Jazz”, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου Μουσικής. Από το 2000 διδάσκει θεωρία της jazz, μουσικά σύνολα και σαξόφωνο στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας. Από το 1998 συνεργάζεται με την ιστορική δισκογραφική εταιρεία Candid records. Το 1999 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “Secret Path”. Ακολουθούν, το “Deadulus Project-Labyrinth” 2001 το οποίο ηχογραφήθηκε στην Ν.Υόρκη σε παραγωγή του David Liebman και το “Parallel Lines” 2005, στο οποίο συνεργάστηκε με τον κορυφαίο ντράμερ Jef ‘Tain’ Watts. Το 2010 κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ σαν τραγουδιστής/σαξοφωνίστας “Across The Universe” στον

163676_113843475351274_91784_n

εορτασμό των 50 χρόνων της Candid Records, ενώ το 2011 κυκλοφορεί την συλλογή “Jazz For Bentley” αποκλειστικά για τα αυτοκίνητα Bentley! Έχει συνεργαστεί με τους μουσικούς: David Liebman, Jef ‘Tain’ Watts, Mark Johnson, Ralf Peterson, Andy Sheppard, Essiet Okon Essiet, Theodosii Spassov, Abdullah Ibrahim, Gene Calderazzo, Jamey Haddad, Jamie Cullum, Adam Nussbaum, Ed Schuler, Craig Bailey, Ronan Guifoyle. Έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ (London Jazz Festival, Candid Jazz Festival, Smithsonian) καθώς επίσης και σε αίθουσες συναυλίων και jazz clubs (Birdland στην Ν.Υόρκη, Royal Festival Hall και Purcell Room στο Λονδίνο, στο Πανεπιστήμιο Yale, στο American Natural History Museum, στο Ηρώδειο, στο Λυκαβηττό, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και στο επίσημο γεύμα που δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κ. Στεφανόπουλο προς τιμήν του Προέδρου των ΗΠΑ Bill Clinton, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης. Το 1999 συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του Ελληνικού μήνα στην Αφρική όπου εμφανίστηκε με τον Abdullah Ibrahim και έκανε και εκπαιδευτικό έργο στα γκέτα του Γιοχανεσμπουργκ. Την περίοδο 1999-2000 παρουσιάζε την εκπομπή “jazz club του τρίτου”, για το τρίτο πρόγραμμα ραδιοφωνίας και τη ΝΕΤ καθώς επίσης και την εκπομπή “All that Jazz” στο κανάλι 7 (2000-01)

181942_126519390750349_7140055_nΣπούδασε στην Αγγλία με υποτροφία από το Ωνάσειο Ίδρυμα και από το Βρετανικό Συμβούλιο

Έχει διακριθεί με το βραβείο LCM Society Prize το 1989 για την ερμηνεία της ραψωδίας για alto σαξόφωνο και ορχήστρα του Claude Debussy). Το βιβλίο του “Μελέτη Σαξοφώνου” έχει βραβευτεί από το Ωνάσειο Ίδρυμα. Επίσης, το άλμπουμ του Deadulus βραβευτήκε ως άλμπουμ του μήνα 03/2002 από το BBC Music Magazine και δεύτερο Jazz άλμπουμ της χρονιάς 2002 στον δικτυακό τόπο του BBC. Για τη δουλειά του έχουν αναφερθεί με εξαιρετικά σχολία ξενογλώσσα περιοδικά (Downbeat, Jazz Times, New York Press, BBC Music Magazine, Jazz Journal, Jazz Heritage) αλλά και σπουδαίοι εκπρόσωποι της jazz όπως Michael Brecker, Bobby Watson και David Liebman.

 Η πλήρης βιογραφία του Δημήτρη Βασιλάκη βρίσκεται στη 1η έκδοση του ελληνικού Who is Who που κυκλοφόρησε το 2005 μέχρι και σήμερα. Για περισσότερα στοιχεία δείτε εδώ .