Δρ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής

Επιστημονική καταξίωση μέσα από μια άοκνη, πολυδιάστατη και διεθνή διαδρομή στην υπηρεσία του Δικαίου.

 

MA02-DSC_0044Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής προέρχεται από οικογένεια με κοινωνικές ανησυχίες και ανθρωπιστικές ευαισθησίες. Ο παππούς του, Κωνσταντίνος, ήταν βυρσοδέψης και ασχολήθηκε με την ελληνική κοινότητα της Οδησσού. Ο δικηγόρος Αρείου Πάγου πατέρας του Δημήτριος, καταγόταν από τη Μακρυνίτσα Πηλίου. Δραστηριοποιήθηκε αρχικά με τη δημοσιογραφία σε τοπικές εφημερίδες της Θεσσαλίας και άσκησε σημαντικό κοινωνικό έργο υπερασπιζόμενος ποινικά διωκόμενους. Εγκαινίασε το δικηγορικό γραφείο στο Βόλο το 1928.

Αρχικά δραστηριοποιήθηκε σε επιλεγμένους κλάδους δικαίου (αστικό και ποινικό) και αργότερα επεκτάθηκε σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου με έμφαση στη «μαχόμενη» δικηγορία. Μετά το 1960 το γραφείο μεταφέρθηκε στο κέντρο των Αθηνών και από το 1985 στεγάζεται σε ιδιόκτητους χώρους, έναντι του Αρείου Πάγου.

Η μητέρα του, Ζηνοβία, της οποίας η οικογένεια Τσαρδίνη δραστηριοποιόταν στο εμπόριο ελαιών, καταγόταν από τα Καλά Νερά Πηλίου. Λόγω της έντονης δραστηριοποίησης και ιδιαίτερης της προσφοράς προς αναξιοπαθούντες, βραβεύτηκε με το Βραβείο “Φρειδερίκης” για το έργο της.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής γεννήθηκε στο Βόλο στις 28.03.1947. Έχει νυμφευτεί την Μουλοπούλου Αλεξάνδρα – Ελεονώρα και έχει δύο γιούς. Τον Δημήτρη που είναι δικηγόρος LL.Β., LL.M. και είναι Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Μονάχου και τον Χρήστο που είναι απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής αποφοίτησε από το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων. Σπούδασε Νομική και αποφοίτησε από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Βιέννης. Το 1976 του απονεμήθηκε διδακτορικό δίπλωμα με τιμητική διάκριση στο Εργατικό Δίκαιο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διατριβή του “Το ενοχικό μέρος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας”. Η υφηγεσία του το 1982 είχε θέμα “Η κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων – Διαμορφωτικές επιδράσεις Εργατικού Δικαίου”.

0409Το 1983 γίνεται Επίκουρος Καθηγητής, το 1987 Αναπληρωτής και από το 1991 έως το 2014 διατελεί Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1994 διατέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης και υπότροφος Ερευνητής του Ιδρύματος Φουλμπράιτ (Fulbright Foundation) στα Πανεπιστήμια Μινεσότα και Ιλινόις των Η.Π.Α. Δίδαξε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλειας, Υγείας και Πρόνοιας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και στα Πανεπιστήμια Catholic University of Leuven, Université de Paris II (Panthιon-Assas), Universita di Roma, Ludwig – UniversitätMünchen, University of Tilburg, University of Edinburgh, Kansai University of Osaka – Japan κ.ά. Από το 2002 μέχρι και σήμερα είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως επίσης από το 2002 είναι Διαιτητής στο Σώμα Μεσολαβητών – Διαιτητών του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Είναι Δικηγόρος παρ’ Aρείω Πάγω ειδικευμένος σε θέματα Εργατικού Δικαίου, Ασφαλιστικού Δικαίου και Δικαίου της Υγείας. Είναι πιστοποιημένος Δικηγόρος στο Μόναχο υποστηρίζοντας τους Έλληνες ομογενείς. Το 2000 επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις του γραφείου και από το 2002 γίνεται αποκλειστικό για την Ελλάδα μέλος του διεθνούς δικτύου “Ius Laboris Global Human Resources Lawyers”. Τα τελευταία χρόνια διευρύνονται οι εργασίες εκτός Ελλάδος, με τη συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά και επαγγελματικά δίκτυα. Τον Ιούλιο του 2005 συστήνεται η “ΚΡΕΜΑΛΗΣ-Δικηγορική Εταιρεία”, στην οποία σήμερα κατέχει διαχειριστική θέση και η οποία πιστοποιείται από την American Certification Group Inc. με το πρότυπο ANSI ISO 9001:2008, για την παροχή νομικών υπηρεσιών. Η Εταιρεία προωθεί συστηματικά μια εξειδικευμένη γνωμοδοτική αλλά και δικαστηριακή δικηγορία, με έμφαση στο δίκαιο των ανθρώπινων πόρων (εργατικό και ασφαλιστικό), σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρέχει σύνολο εξειδικευμένων υπηρεσιών κοινωνικού δικαίου. Πελάτες της είναι άτομα και επιχειρήσεις αλλά και δικηγορικά γραφεία που ζητούν αντίστοιχα νομική υποστήριξη ή νομική αρωγή. Από το σύνολο των δραστηριοτήτων της, πολύτιμη είναι η εμπειρία σε σύγχρονους τομείς στελέχωσης, διαχείρισης και προστασίας του ανθρωπίνου δυναμικού των επιχειρήσεων. Πρόσφατες δικηγορικές, συμβουλευτικές, γνωμοδοτικές και ερευνητικές υπηρεσίες στους κλάδους εξειδίκευσης του γραφείου αφορούν τεχνικές νομικής πρόληψης και κοινωνικής συναίνεσης που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη κατοχύρωση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξειδικευμένοι τομείς της θεωρούνται το Εργατικό Δίκαιο, το Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης, το Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο, το Αστικό Δίκαιο, το Εμπορικό / Εταιρικό Δίκαιο, το Ιατρικό Δίκαιο / Δίκαιο της υγείας, το Φορολογικό Δίκαιο, το Διοικητικό Δίκαιο, το Φαρμακευτικό Δίκαιο, το Ποινικό Δίκαιο.

Θα ήταν τουλάχιστον αδόκιμο να προσπαθήσει κανείς να ξεχωρίσει ή να ιεραρχήσει το πολυδιάστατο και πολυσήμαντο έργο του Καθηγητή Κωνσταντίνου Κρεμαλή. Καθιέρωσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Υγείας, όπως και το Δίκαιο της Πρόνοιας. Η αναγνώριση της κορυφαίας επιστημονικής του αρτιότητας, οδηγεί στο να συμμετέχει σε διάφορες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για μεταρρυθμίσεις του Εργατικού, του Ιδιωτικού Ασφαλιστικού και του Δικαίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συμπράττει τακτικά, ως πανεπιστημιακός εμπειρογνώμων, στη νομική συμβουλευτική υποστήριξη διάφορων Υπουργείων και οργανισμών. Από το 2005 έως το 2013 διετέλεσε αρμόδιος για τις εθνικές εκθέσεις, ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος TRESS αναφορικά με την “Εκπαίδευση και Δικτύωση στον Ευρωπαϊκό Συντονισμό των κοινωνικο – ασφαλιστικών συστημάτων” και ήδη είναι o εθνικός εμπειρογνώμων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FreSsco από το 2014 έως και σήμερα αναφορικά με την “Ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων και το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

konstantinos_kremalisΚατά τη διάρκεια των παραπάνω, έχει να επιδείξει παράλληλα πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει εκπονήσει διδακτικά συγγράμματα, όπως “Το Δίκαιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων” (1985), “Το δικαίωμα για προστασία της υγείας” (1987), “Το Δίκαιο της Υγείας” τ. 1 και 2 (2011), “Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλειας” (1996), “Γνωμοδοτήσεις Κοινωνικού Δικαίου” (2000 και 2010), “Social Security Law”, “International Encyclopaedia of Laws” (2002, 2014), καθώς και πολυάριθμες ολοκληρωμένες μονογραφίες και ειδικές επιστημονικές εργασίες, πολλές από τις οποίες έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και δημοσιευτεί στην αλλοδαπή. Ο ίδιος εξάλλου ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά Ιταλικά και Ισπανικά.

Μέσα στα πλαίσια της διακίνησης της γνώσης και της εμπειρίας, συνεισέφερε στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα ιδιαίτερο έργο, οργανώνοντας πολυάριθμες επιστημονικές συναντήσεις και ιδρύοντας επιστημονικούς συλλόγους.

Στο χρόνο που διαθέτει για τον ίδιο, ασχολείται με τους υπολογιστές και ειδικά με τεχνολογίες πληροφόρησης (Information Τechnology [IT]), όπως επίσης έλκεται και ασχολείται με θέματα που έχουν αντικείμενο τον πολιτισμό γενικότερα.

E-Mail: kkremalis@kremalis.gr,  profkremalis@me.com

Ιστοσελίδα: www.kremalis.gr,  www.iuslaboris.com