Ιωάννης Βλαζάκης Δρ.

«Ο επικυρογράφος των εραλδικών συμβόλων. Ο μοναδικός στο είδος του καλλιτέχνης!»

Εικαστικός, Οικοσημολόγος, Εραλδικός Καλλιτέχνης

 

Γεννήθηκε στη Λέσβο το 1974 με γονείς τον Παύλο Βλαζάκης (Αξιωματικός Ε.Α) και την Ηλέκτρα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κι αριστούχος κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Ιστορία του Θεάτρου από το ίδιο Τμήμα. Ακολούθησε και δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στην Οικοσημολογία και την Εραλδική από το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Λισσαβόνας,  Lusofona University. Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ στην Τέχνη & Θρησκεία και Καθηγητής του Logos University (Florida, USA).

Διαπρέπει ως Εικαστικός καλλιτέχνης με ειδίκευση στον τομέα της εραλδικής τέχνης – οικοσημολογίας και της εικονογράφησης χειρογράφων από τη δυτική μεσαιωνική παράδοση. Έχει φιλοτεχνήσει οικόσημα για τους Βασιλικούς Οίκους της Αγγλίας, της Σερβίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας της Αιγύπτου, τα οποία επέδωσε προσωπικά σε μέλη αυτών. Παράλληλα έχει κατασκευάσει οικογενειακά οικόσημα σε Ελλάδα κι εξωτερικό, προσωπικούς θυρεούς για ιδιώτες, πολεόσημα Δήμων, λογότυπα ξενοδοχείων και ιδρυμάτων, εικονογραφήσεις βιβλίων, οικόσημα οργανισμών και επιχειρήσεων  κ.α. Επίσης, έχει φιλοτεχνήσει το νέο οικόσημο της WHO IS WHO στην Ελλάδα με βιογραφίες Διαπρεπών Ελλήνων.

Το Νοέμβριο του 2011 έγινε δεκτός από την Εταιρεία Οικοσημολογικών Τεχνών (Society of Heraldic Arts) του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που τον καταξιώνει ανάμεσα στους πιο σημαντικούς εραλδικούς καλλιτέχνες διεθνώς. Είναι ο μοναδικός Έλληνας που έγινε ποτέ δεκτός εκεί. Το 2017 έλαβε τον διορισμού του «Εράλδου – Επικυρογράφου» του Σουλτανικού Οίκου των Φιλιππίνων και του Β. Βόρνεο, από τον  αρχηγό της εν λόγω δυναστείας, Σουλτάνο Μουετζούλ Λάιλ Ταμ Κιράμ του Σούλου, τον οποίο και εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Η καταξιωμένη Κριτικός τέχνης κυρία Λίμπερτη Χ. Πολύζου τον έχει χαρακτηρίσει ως «Ένας Μύστης της Noble Art» καθώς αναφέρει στην διθυραμβική κριτική για το έργο του  «…αν και νέος, είναι μία «par excellence» περίπτωση ζωγράφου στην Ελλάδα  που εξειδικεύεται στην εραλδική τέχνη. Ίσως να είναι και από τους μοναδικούς του είδους του  στο ελληνικό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι που μεγαλουργεί σε αυτόν τον τομέα. Απροκάλυπτα αφοσιωμένος σε αυτήν την ελιτιστική τέχνη, προχωράει με παρρησία και εξελίσσεται μοναδικά.»

Έχει δημοσιεύσει παραπάνω από 200 άρθρα: κριτικές – παρουσιάσεις, στον έντυπο τύπο σε θέματα Τέχνης & Πολιτισμού. 

Πληθώρα βραβεύσεων για το εικαστικό του έργο. Στην Ελλάδα: Τιμητικό Βραβείο από τη Νομαρχία Άρτας, για την σειρά  έργων του με θέμα τα «Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία της Άρτας» (Αθήνα  2009). Ά’ Βραβείο Ζωγραφικής από τον «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός» (Αθήνα 2009). Τιμητική Διάκριση UNESCO για το συνολικό του έργο (2013). Τιμητικό Βραβείο από τον Δήμο Τριπόλεως, για τη φιλοτέχνηση του εμβλήματος της πόλης (Τρίπολη 2014). Από το Εξωτερικό: Χρυσό Τιμητικό Μετάλλιο από τον Αυστριακό Οργανισμό «ΑΛΒΕΡΤΟΥ ΣΒΑΪΤΣΕΡ» για το συνολικό εικαστικό του έργο (Βιέννη 2011). Σταυρό Τιμής του Όθωνος των Αψβούργων, για το συνολικό του έργο (Βιέννη 2011). Μετάλλιο του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου για το έργο του «Queen Elisabeth II – A Diamond Jubilee» (Λονδίνο 2012). Παράσημο Μεγαλόσταυρου του Μεγάλου Μαγίστρου και Πρίγκιπος Αφόνσο της Πορτογαλίας από το Κυρίαρχο Τάγμα των Ιπποτών της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας (SMOM) για τη σειρά έργων του επάνω στα οικόσημα των Μεγάλων Μαγίστρων της Πορτογαλίας, στα πλαίσια των 900 ετών από την ίδρυση του Τάγματος (Αζόρες 2013). Τιμητικό Χρυσό Μετάλλιο από το Μουσείο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Πορτογαλίας, για την σειρά έργων του επάνω στα «Οικόσημα των Πορτογάλων Θαλασσοπόρων του 15ου αιώνα» (Λισαβόνα 2013). Παράσημο Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Πέρλας από τον Βασιλικό Σουλτανικό Οίκο των Φιλιππίνων και του Β. Βόρνεο. Παράσημο Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Pakhribas (Νεπάλ 2017).

Αντεπιστέλλον Μέλος του Πανεπιστημίου Lusofona. Αντεπιστέλλον Μέλος του Ινστιτούτου «Ιωάννης Στ’» της Πορτογαλίας. Μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Εραλδικής με έδρα την Ελβετία. Μέλος της Πορτογαλικής Ακαδημίας «De Ex Libris». Μέλος του Δ.Σ. της Εραλδικής & Γενεαλογικής Εταιρείας Ελλάδος.
Ομιλεί εκτός από την Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα.

E-Mail: vlazakis_john@yahoo.gr