Η φυματίωση είναι μια λοιμώδης νόσος γνωστή στο ανθρώπινο είδος από την αρχαιότητα.
Ο ίδιος ο Ιπποκράτης την ονομάζει «φθίση» γιατί η νόσος κυριολεκτικά φθείρει τον ανθρώπινο οργανισμό και η συνήθης κατάληξη ήταν μοιραία. Με το πέρασμα των ετών, η φυματίωση θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα λοιμώδη νοσήματα με εκατομμύρια ασθενών κάθε ηλικίας.
Ο Γερμανός ιατρός Robert Koch είναι εκείνος που ανακαλύπτει το βάκιλο της φυματίωσης, με την ονομασία ”Mycobacterium tuberculosis” που μεταφράζεται ως μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Ο Koch βραβεύεται με το Νόμπελ Ιατρικής το 1905 και η 24 Μαρτίου καθιερώνεται ως η παγκόσμια ημέρα φυματίωσης.
Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης όσον αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία της φυματίωσης, αλλά και η ταυτόχρονη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στις αναπτυγμένες χώρες κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που μολύνονταν ή πέθαιναν. Παρόλα αυτά, αν και τα βήματα που έχουν γίνει είναι σημαντικά, εξακολουθεί να αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτων λοιμώδης αιτιολογίας παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μόνο για το έτος 2011, περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια νόσησαν από κάποια μορφή της νόσου, εκ των οποίων το 1,1 εκατομμύρια ήταν άτομα θετικά στον ιό HIV.
Δυστυχώς τα τελευταία έτη, νέα ανθεκτικά ή πολυανθεκτικά στελέχη έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε όλον τον κόσμο. Τα συγκεκριμένα στελέχη, τα οποία είναι περισσότερο μολυσματικά και άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, δεν θεραπεύονται με τα μέχρι στιγμής γνωστά αντιφυματικά φάρμακα και αποτελούν την μεγαλύτερη απόδειξη ότι η φυματίωση υπήρχε, υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει…