Ευθύμιος Λαζόγκας

Διδάσκων Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Η σημασία στα σύμβολα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Κινείται σε ένα πρωτότυπο χώρο όπως η ερμηνεία και η χρήση των θρησκευτικών συμβόλων στη μυθολογία, στην αρχιτεκτονική και στην τέχνη. Μελετάει επίσης την αρχαία ελληνική εικονογραφία και τη σύγχρονη τέχνη.

Έχει στο ενεργητικό του δημοσιεύσεις με μια ιδιαιτερότητα και παράλληλα ένα σπάνιο ύφος. Τελείωσε το Σχολείο στην Λάρισα. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακά στο Παρίσι (PARIS X – Nanterre) το 1993-94. Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής (Νaos. La Symbolique du Temple Grec et de son Décor) στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ((PARIS Ι – Panthéon) το 1996-2005 ασχολήθηκε τόσο με τον κοσμολογικό συμβολισμό του αρχαίου ελληνικού ναού, όσο και με τη χρήση και τη σημασία των συμβόλων στη θρησκεία και τη μυθολογία.

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΑΖΟΓΚΑΣ ΣΕΠ ΕΛΠ 15 - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΔιακρίνεται για την ρητορική του δεινότητα. Έχει βρεθεί σε επιστημονικές ομιλίες διαφορετικών ακροατηρίων. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, δίδαξε Κλασική Αρχαιολογία στα αρχαιολογικά τμήματα των Πανεπιστημίων Κρήτης και Πελοποννήσου (2006-2010). Δίδαξε τα μαθήματα: “Θεοί και ήρωες στην αρχαϊκή και κλασική εικονογραφία”, “Αρχαϊκή Λακωνική Εικονογραφία” (Πανεπιστήμιο Κρήτης), “Η γεωμετρική και η αρχαϊκή εποχή”, “Επισκόπηση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης” (Αρχαιολογικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), “Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία” (Φιλολογικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πελοποννήσου). Συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό (King’s College “Personification in the Greek world – London”, Αθανασία – Immortality – Ρόδος) κ.ά. Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού (PARIS Ι – Σορβόννη, PARIS Χ, Πανεπιστήμια Αθηνών, Κρήτης, Πελοποννήσου, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονική Α.Π.Θ.) κ.ά. Έχει επίσης συμμετάσχει στις ανασκαφές του Δίου, της Ίτανου, της Ελεύθερνας κ.ά.

Οι δημοσιεύσεις του είναι αναρίθμητες. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά με θέματα από την αρχαία και τη σύγχρονη τέχνη, τη μυθολογία, τη θρησκεία και την ιστορία της αρχιτεκτονικής. Έχει συγγράψει στο συλλογικό έργο “Personification In The Greek World: From Antiquity ToByzantium” (2005), το άρθρο “Side: the Personification of the pomegranate” (p. 99-109), καθώς και το “La conception du monde comme un édifice dans l’iconographie et la pensée grecque” στο Αρχαιογνωσία 14 (p. 129-150). Έχει γράψει για το βιβλίο “Πάτρα Πολιτιστική Πόλη Ευρώπης – Μεγάλη Αναταραχή”, καθώς και το βασικό κείμενο παρουσίασης της εικαστικής ενότητας του πατέρα του “Σειρήνες” στο βιβλίο “Lazongas – Sirens”. Υπό έκδοση είναι τα κείμενα του για το βιβλίο του ζωγράφου Μάριου Σπηλιόπουλου “Ανθρώπων Ίχνη”. Επίσης, είναι υπό δημοσίευση τα άρθρα “Gates and pillars of heaven. The Architectural Structure of Cosmos in Greek, Egyptian and Near Eastern Tradition and Art” στα Πρακτικά του Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου “ΑΘΑΝΑΣΙΑ – Immortality”, και “Από τη διαφορετική αρχιτεκτονική μορφολογία των πολιτισμών στον πανανθρώπινο κοσμολογικό συμβολισμό του ναού – Κόσμος και Ναός στην Αρχαιότητα” για τον συλλογικό τόμο “Πολιτισμός και Διαφορετικότητα. Εμείς και οι άλλοι”. Υπό συγγραφή είναι το βιβλίο του για τον συμβολισμό του λαβύρινθου και το σύμβολο του Μαιάνδρου καθώς και η μελέτη του “Η μυθολογική και η αρχαιολογική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής του Κισσάβου” στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού: “Διερεύνηση – Διατύπωση σχεδίου οργάνωσης και προβολής ιστορικών και πολιτιστικών πόρων Δήμου Ευρυμενών (Ν. Λάρισας) και δυνατοτήτων αξιοποίησής του”.

Διάκριση αποτελεί για εκείνον το γεγονός ότι απέσπασε υποτροφία από το ίδρυμα “Λεβέντη” για μεταπτυχιακές σπουδές. Χόμπι του είναι η δουλειά του, ο κινηματογράφος. Γλ: Γαλλικά, Αγγλικά . E-Mail: lazonga1@otenet.gr. ■