Διαθέτει μία στέρεη εικαστική παιδεία και η «επιπεδότητα» είναι η κατεξοχήν ιδεολογία της!
Ζωγράφος – Βιντεοκαλλιτέχνης
Η Ιωάννα Ασσάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Έλκει την καταγωγή του πατέρα της από την Κεφαλονιά, με απώτερη καταγωγή από τη Βουλγαρική δυναστεία των Ασάν. Πολλοί πρόγονοί της αναφέρονται στο libro d’ oro και στην εγκυκλοπαίδεια “ΗΛΙΟΣ”. Η μητέρα της κατάγεται από την Κέρκυρα με απώτερη καταγωγή από το Τιρόλο της Αυστρίας. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην Αθήνα στον Κολωνό.
Από το 1981 έως το 1984 μαθήτευσε ελεύθερο σχέδιο δίπλα στον ζωγράφο Βρασίδα Βλαχόπουλο. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (1990) στο τμήμα της Ζωγραφικής. Διδάχθηκε το ουσιαστικό βλέμμα στις Τέχνες από τον Ιστορικό και Κριτικό Τέχνης Εμμανουήλ Μαυρομμάτη.
Από το 1991 έως και σήμερα είναι Καθηγήτρια Εικαστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από το 2010 έως το 2015 διατέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε) συστήνοντας την “Πινακοθήκη ΣΚΕΤΒΕ”. Για το έτος 2011 – 2012 υπήρξε Διοικητικό μέλος στην Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Προγραμμάτων (Π.Ε.Ε.ΠΟ.ΘΕ).
Έχει στο ενεργητικό της πάνω από 20 εισηγήσεις και οργανώσεις εργαστηρίων για το Μαύρο θέατρο, το μαθητικό θέατρο, την Performance και την Βιντεοτέχνη, στα: Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων (ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ), Π.Ε.Ε.ΠΟ.ΘΕ και Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.
Έχει γράψει, σκηνοθετήσει τα θεατρικά έργα και δρώμενα: 2004: Δρώμενο “Τα Πάθη”, 2005: Δρώμενο “9 Μουσικές Ζωγραφιές”, κείμενα Ι. Ασσάνη – Α. Γωγοπούλου, θέατρο Χηλής, Καλαμαριά, θέατρο Άνετον, Θεσσαλονίκη, 2006: πρώτη Θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Μ. Ente “Οι κατακόμβες του Μισράιμ”, θέατρο Συκεών, Θεσσαλονίκη, 2007: “Όνειρα Εικονικής Πραγματικότητας”, θέατρο Χηλής, Καλαμαριά, 2008: art video “Τα παιδιά”, διδασκαλία δημιουργίας art video σε μαθητές Γυμνασίου στο πρόγραμμα: “Mε την κάμερα στο χέρι”, Κιν. Αριστοτέλειον, Θεσσαλονίκη, 2009: θ. έργο “www.MaryPoppins11gym.gr”, μεταφορά του έργου της Travers “Mary Poppins”, θέατρο Χηλής, Καλαμαριά, 2010: Δρώμενο “Κόσμοι Παράλληλοι”, πρώτη παρουσίαση του θ. έργου της Ανδρονίκης Γωγοπούλου: “Mονόπρακτο για τρεις Γυναίκες”, θέατρο Χηλής, Καλαμαριά, 2011: Δρώμενο με Artvideo “Σελίδα Γραπτού” αναφορά στο ποίημα του J.Prever και πάνω σε μουσική του Nicolas Martin, 2o Συμπόσιο ΠΕΕΠΟΘΕ, Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα, Αθήνα.
Εκτός από το πλούσιο ταλέντο, τη βαθιά αισθαντικότητα του καλλιτέχνη και τις γόνιμες εμπνεύσεις της, διαθέτει και μια στέρεη εικαστική παιδεία. Ο εικαστικός της κόσμος, μας γίνεται οικείος κάθε φορά που περιδιαβαίνουμε τις ιδέες και τις εικόνες του, ανακαλύπτοντας νέες θεάσεις εκείνων που ήδη υποψιαζόμαστε ως αληθή. Ένας κόσμος με εκρηκτικά χρώματα όπου επωάζουν συντροφικά τα όνειρα της λογικής και των αισθημάτων. Στα έργα της αποτυπώνεται η ιδέα της κίνησης ως η ζωογόνος δύναμη του σημείου, η συνάντηση του τοπικού στοιχείου με τον χρόνο, η ιδέα του τεμαχισμού τους σε άπειρα, πιθανά κομμάτια, οι συμπτώσεις τους που συνθέτονται πολύμορφα. Η στιγμή και το σημείο, οι χωροχρονικές τους συναντήσεις.
Για το έργο της έχουν γράψει οι ιστορικοί τέχνης: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Έλλη Κοκκίνη Καπλάνη, ο εικαστικός Ξενής Σαχίνης και η ποιήτρια Ανδρονίκη Γωγοπούλου.
Έργα της υπάρχουν, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στην Δημοτική πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, στην Πινακοθήκη της Ιερισσού Χαλκιδικής και σε ιδιωτικές συλλογές. Η ποιητική της συλλογή καθώς και αποσπάσματα από το “Άγραφο Βιβλίο” της παρουσιάζονται στο διαδίκτυο, στο blog “Κόκκινη Κορδέλα”. Έργα της κοσμούν τις δύο ποιητικές συλλογές της Ελένης Λιντζαροπούλου: “Ο Πίθος των Γυναικών”, 2013 και “Η Εποχή των Λέξεων”, 2015, “εκδόσεις των φίλων”.
Αρθογραφεί για την τέχνη, ως μόνιμος συνεργάτης στο ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr και στα περιοδικά Τέχνης: Εικαστική Παιδεία, Τέχνης Ίχνη, Εκπαίδευση και Θέατρο κ.α.
Έλαβε Βραβεία: (2005) B΄ Βραβείο, για την performance “9 Μουσικές Ζωγραφιές”, 11οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες Σύγχρονου Θεάτρου, (2006) Β΄ Βραβείο, για το θ. έργο “Οι Κατακόμβες του Μισράϊμ”, 12οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες Σύγχρονου Θεάτρου, (2009) Γ΄ Βραβείο, για το θ. έργο “www.MaryPoppins11gym.gr”, 15οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες Σύγχρονου Θεάτρου.
Είναι μέλος στο Ε.Ε.Τ.Ε, στο Δίκτυο Θέατρο στην Εκπαίδευση, στην ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ, στην Π.Ε.Ε.ΠΟ.ΘΕ και στον Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.
E-Mail: ioassani@gmail.com www.ioassani.blogspot.gr