Χρυσοχόος
Ο παππούς της μητέρας(Ζαφειρίου) του ζούσε στην Άμφισσα και ήταν ρολογάς. Είχε φτιάξει ένα πολύ ωραίο ρολόι για τον καθεδρικό ναό το οποίο το αφαίρεσαν οι Γερμανοί και το πήραν μαζί τους φεύγοντας. Το δημοτικό το τελείωσε στην Πλάκα στην Αγ. Αικατερίνη και το Γυμνάσιο στο 6ο αρρένων Αθηνών. Το 1940 ξεκινάει τις σπουδές του στις Οικονομικές Επιστήμες στην Ανωτάτη Εμπορική. Εν συνεχεία εγγράφεται στο 3ο έτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει Βυζαντινή μουσική με τον Μητροπολίτη Φιλαδέλφειας Ματθαιάκη.
Το 1940 σε ηλικία μόλις 20 ετών αναλαμβάνει την διεύθυνση της εταιρίας Ε. Ζολώτας. Αυτά τα 4 χρόνια είχε τον γενικό έλεγχο του
καταστήματος και ήταν σταθμός για εκείνον. Το 1957 ξεκινάει την δική του επιχείρηση στην οδό Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου (όπου βρίσκεται ακόμη).
Ο ίδιος υποστήριζε πως η αργυροχρυσοχοΐα είναι εφαρμοσμένη τέχνη. Έμαθε να σχεδιάζει δίπλα στον ζωγράφο Αλεξανδράκη στη διάρκεια της κατοχής. Τον εισήγαγε στο σχέδιο και στη ζωγραφική. Σταθμός στη ζωή του ήταν ένας περίπατος με τον Πρόεδρο Κ. Τσάτσο ο οποίος του είπε να φέρει την αρχαία ελληνική τέχνη στη σύγχρονη εποχή.
Από το 1957 δημιουργεί συλλoγές χρυσών και αργυρών κοσμημάτων και αργυρών σκευών που στηρίζονται στην ιστορία της τέχνης της Ελλάδος
καθώς και 12 άλλων πολιτισμών (Amerindian, Μεσοποταμία, Α rabesques , Symbols of Magnificence, από το Λουριστάν στην Περσέπολη, Άπω
Ανατολή, Tudor, Βίκινγκς, Κέλτικη, Αγιοι Τόποι, Κυπριακή, Place Vendome, συλλογές από την φύση, την τεχνολογία.
Περισσότερες από 15.000 δημιουργίες μετρά και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το “every piece of jewelry has a story to tell”. Επίσης έχει σχεδιάσει και εκτελέσει συλλογές με αντικείμενα μικρογλυπτικής, σε ημιπολύτιμες πέτρες, αργυρά σκεύη και έργα χαρακτικής σε crystal de roche.
Το 1957 οργανώνει την πρώτη ελληνική ομαδική έκθεση κοσμημάτων εντός της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης όπου εκθέτει 4 βιτρίνες με κοσμήματα εμπνευσμένα από αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς. Έτσι αρχίζει η αναγέννηση της ελληνικής χρυσοχοΐας. Επίσης τον ίδιο χρόνο ιδρύει και δραστηριοποιεί τον Σύλλογο Χρυσοχόων και οργανώνει μαθήματα τέχνης και χρυσοχοΐας στο ΕΛΚΕΠΑ για τους Αθηναίους χρυσοχόους.
Το 1966 εγκαινιάζει το χρυσοχοείο “Ζολώτα” στο Παρίσι στην οδό 364, Rue St.Honore. Το 1968 έκθεση και επίδειξη της σειράς “Blow υρ” που ενδύουν όλο το σώμα. Το 1970 παρουσιάζει έκθεση στο Hilton 50 αντικειμένων με θέμα “Μαλαματένια Αγριολούλουδα”. Το 1971 διοργάνωσε Διεθνή έκθεση κοσμημάτων στο Hilton με συμμετοχή Bulgari, Van Cleef & Arpels, Rene Kern, Harry Winston και του ίδιου.
Το 1993 εγκαινιάζει τα γραφεία της επιχείρησης Ilias Lalaounis, GREEK GOLD ΑΒΕΕ καθώς και το πρότυπο εργαστήριο 120 συνεργατών του στην Κάτω Κηφισιά. Το 1994 εγκαινιάζει Το Μουσείο Σύγχρονου Κοσμήματος, στην περιοχή της Ακροπόλεως, σε εμβαδόν 1.200 τμ παρουσιάζονται οι δημιουργίες του. Ιδιαιτέρως επισημαίνεται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του Μουσείου.
Επανέφερε την τέχνη και του σφυρήλατου που ήταν ξεχασμένη. Υπήρξε ο μόνος χρυσοχόος που είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Το 1986 εκλέγεται Membre Correspondant της Academie des Beaux-Arts, Παρίσι. Το 1986 του απονέμεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο τίτλος του “Άρχοντος”. Το 1987 ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας του απονέμει το παράσημο του Commendatore γραμμάτων και Τεχνών. Το 1990 εκλέγεται Membre Associe Etranger της Academie des Beaux-Arts Institut de France. Το 1991 του απονέμεται από το Πανεπιστήμιο Adelphi Long Island τον τίτλο Doctor of Fine Arts, Honoris Causa. Το 1992 παράσημο “Commandeur Des Palmes Academiques” του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας. Το 1997 ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας του απονέμει το παράσημο της Λεγεώνος της Τιμής (Legion d’Hοnneur). Το 1997 η πολιτεία της Georgia τον ανακηρύσσει επίτιμο πολίτη της πόλης. Tov Δεκέμβριo του 1997 οι αργυροχρυσοχόοι (Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοίας) του απονέμουν το χρυσό μετάλλιο για την προσφορά του στην Ελληνική αρχυροχρυσοχοία και την ίδρυση του lου μουσείου Κοσμήματος στην Ελλάδα.
Έφυγε από τη ζωή τις τελευταίες μέρες του 2013.