Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.
Από το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών μας έρχεται το μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ :
Πρέπει να ανακουφίσουμε τα βάσανα εκατομμυρίων ανθρώπων και να σπάσουμε την επιρροή των ναρκωτικών και του εγκλήματος
«Η χρήση ναρκωτικών και η παράνομη διακίνηση τους, συνεχίζουν να επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο.
Τα δισεκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από τα ναρκωτικά, τροφοδοτούν τρομοκρατικές δραστηριότητες και υποκινούν άλλα εγκλήματα όπως η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο όπλων.
Τα ναρκωτικά και τα σχετικά εγκληματικά δίκτυα υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
Η Κεντρική Αμερική βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένα επίπεδα βίας που τροφοδοτείται από το διεθνές έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών. Στην περιοχή υπάρχει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρωποκτονιών στον κόσμο.
Η ανάπτυξη στο Αφγανιστάν επιβραδύνεται από τα υψηλά ποσοστά διάδοσης των οπιούχων στον κόσμο. Σε περιοχές της Μιανμάρ, οι αγρότες είναι παγιδευμένοι στην διατροφική ανασφάλεια που τους εξωθεί στην καλλιέργεια του οπίου.
Η Δυτική και η Κεντρική Αφρική, περιοχές που βρίσκονται σε έναν από τους κύριους δρόμους της εμπορίας ναρκωτικών προς την Ευρώπη, επίσης δοκιμάζονται. Έχοντας συχνά αδύναμους νομικούς και οικονομικούς θεσμούς, οι χώρες τις περιοχής είναι εξαιρετικά ευάλωτες.
Επιπλέον, οι χώρες διακίνησης δεν είναι πλέον απλώς κρίκοι στην αλυσίδα της προσφοράς. Έχουν γίνει και σημεία άφιξης. Περίπου η μισή από την κοκαΐνη που διακινείται μέσω της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής παραμένει στην περιοχή. Αυτές οι αλλαγές εκθέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο που με δυσκολία επετεύχθη στους τομείς της αειφόρου ανάπτυξης και της χρηστής διακυβέρνησης.
Οι συμβάσεις του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, το έγκλημα και τη διαφθορά δημιουργούν μια σταθερή βάση για παγκόσμιες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Τα εργαλεία αυτά προφέρουν μια ισορροπημένη προσέγγιση για τον τερματισμό του εμπορίου, την προώθηση βιώσιμων εναλλακτικών τρόπων βιοπορισμού για τους αγρότες και την προσφορά στους χρήστες ναρκωτικών της υγείας και των δικαιωμάτων τους.
Οι προσπάθειες μας να προωθήσουμε την ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε τα ναρκωτικά και το έγκλημα θα γίνουν πιο αποτελεσματικές, αν στηριχθούν σε συνεργασίες με τους νέους, την κοινωνία των πολιτών, τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα. Με τη συνεργασία όλων, μπορούμε να ανακουφίσουμε τα βάσανα εκατομμυρίων ανθρώπων και να σπάσουμε την επιρροή των ναρκωτικών και του εγκλήματος σε χώρες, κοινότητες και οικογένειες.»
Σήμερα, όμως, αναδύεται και ένα νέο πρόβλημα ναρκωτικών καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ουσίες που δεν τελούν υπό διεθνή έλεγχο. Ως εκ τούτου, η φετινή παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης μας θυμίζει ότι “Η υγεία ανεβάζει, όχι τα ναρκωτικά”. Στόχος της είναι η ενημέρωση του κοινού, και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για τις βλαβερές συνέπειες των νέων ψυχοδραστικών ουσιών που πουλιούνται ελεύθερα, ακόμη και μέσω του διαδικτύου.
Οι ουσίες αυτές, οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί για να αποφασιστεί να είναι ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία, μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνες από ό, τι τα παραδοσιακά φάρμακα. Συνήθως διατίθενται στην αγορά ως “νόμιμα ψυχοτρόπα”, “χημικά προϊόντα έρευνας”, “φυτικά τρόφιμα” και “άλατα μπάνιου”. Κάτω από αυτές τις παραπλανητικές ορολογίες (που χρησιμοποιούνται για να δοθεί μια επίφαση νομιμότητας και για να παραπλανούνται οι νέοι υποτιμώντας την επικινδυνότητα αυτών των σκευασμάτων) αυτές οι ψυχοδραστικές ουσίες πολλαπλασιάζονται με πρωτοφανή ρυθμό.
Ο τεράστιος αριθμός των ψυχοδραστικών που κυκλοφορούν, με νέες ουσίες να εμφανίζονται ακόμα και κάθε εβδομάδα, αυξάνεται από την έλλειψη κατανόησης των αρνητικών επιπτώσεων και του εθισμού που μπορούν να προκαλέσουν. Συχνά, η διαφορά ανάμεσα σε μια ασφαλή και μια τοξική δόση είναι οριακή και οι ψυχοδραστικές ουσίες έχουν συσχετιστεί με θανάτους, παραλήρημα και βίαιη συμπεριφορά.
Ο καθένας από εμάς μπορεί να παίξει το ρόλο του στην προστασία της νεολαίας από την επαφή με επικίνδυνες ουσίες.