Η ζωή είναι χρώματα !
Καλλιτέχνης, Ζωγράφος
Η ζωή του, φαίνεται σαν παραμύθι με πολύ καλή συνέχεια, περιπέτεια, αναπάντεχα και δημιουργία. Έχει την ικανότητα να τραβά τη προσοχή με το έργο του, τους πίνακές του, τα σύμβολα που εκείνος καθόρισε στη ζωή του. Από τα καφέ του Παρισιού, μέχρι την Αθήνα και το καθάριο φως της Αίγινας, το χρώμα τον εμπνέει. Αρκούν όλα αυτά για να χαράξει βαθειά τις νέες γραμμές των σχεδίων του, για εκθέσεις που θα δουν τα μάτια πολλών επισκεπτών ανά τον κόσμο…
Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1948. Διδάχθηκε τη ζωγραφική από σπουδαίους δασκάλους, τα έργα του, χαρακτηρίζονται από διάφορες ζωγραφικές τεχνικές, από τέμπερες, ελαιογραφίες σε διάφορες εποχές, από ελληνική τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τη μεταφυσική αλλά και τη προσγειωμένη αισθητική πραγματικότητα.
Η μητέρα του κατάγεται από την Λευκάδα. Ο παππούς Αντώνης Σάμιος από την Σάμο και η γιαγιά Πιπίνα από την Άνδρο, φύγανε να ζήσουν στη Σμύρνη, υποδηματοποιός, κατασκευαστής των στρατιωτικών υποδημάτων, εύπορος και ευχάριστος άνθρωπος. Ο πατέρας του μετά την Μικρασιατική Καταστροφή επιστρέφει με τους αιχμαλώτους με γαλλικό καράβι στην Αθήνα. Συνεχίζει το επάγγελμα του υποδηματοποιού, ο ίδιος εργάζεται κοντά του και αποτυπώνει εντυπώσεις που τον καθόρισαν στη Τέχνη του. Τα πρώτα του σχεδιαστικά βήματα είναι τα χνάρια και τα μοντέλα γυναικείων υποδημάτων, τα οποία τον ακολουθούν σε έργα του ως μνήμη και γυναικείο σύμβολο .
Η εικαστική τέχνη ήταν μέσα του, θέλησε να την εκφράσει ήταν ο δρόμος που ηθελε να ακολουθήσει στη ζωή του και όχι άλλος. ζωγραφικών τεχνικών του, όπως τέμπερες, ελαιογραφίες σε διάφορες εποχές, για την μύησή του στην ελληνική τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, την μεταφυσική αλλά και προσγειωμένη αισθητική πραγματικότητα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Δάσκαλοί του ο Ν. Νικολάου, ο Γ. Μόραλης, ο Π. Σαραφιανός ο οποίος τον προετοίμασε για την Σχολή και τον θυμάται με σεβασμό. Δάσκαλοί του είναι και οι παρέες εκείνης της εποχής, Μ. Χατζηδάκης, Γ. Τσαρούχης, η περίοδος του Μ. Ερωτικού, τα βράδια στον Μαγεμένο Αυλό, όλα και όλοι που τον βοήθησαν να βλέπει πίσω από τα φαινόμενα.
Ένας από τους σταθμούς στην καριέρα του είναι ότι εμπνέεται και δημιουργεί το Ημερολόγιο της “ΑΓΕΤ Ηρακλής” με θέμα το Άγιο Όρος που εκθέτει στην Galerie Ζουμπουλάκη το 1978. Την ίδια χρονιά φεύγει στο Παρίσι. Παντρεύεται την Anna de Beco, επηρεάζεται από την Τέχνη της Γαλλίας, δημιουργεί το προσωπικό του ατελιέ στο Παρίσι και εμφανίζεται το 1982 στη Galerie Samy Kinge, με θέμα “Τα Γαλλικά Καφενεία”.
Η περιπέτεια για εκείνον ήταν μάθημα ζωής που η τέχνη του αποκτούσε τη διαφορετικότητα. Η χρονιά που τον καθόρισε σαν άνθρωπο και καλλιτέχνη είναι το 1985 όταν καίγεται το ατελιέ του και καταστρέφονται όλα τα έργα του. Έζησε την φωτιά που τον οδήγησε στην ελευθερία του σχεδίου του και κυρίως σε βαθύτερες σκέψεις και εικόνες. Ακολουθούν ομαδικές εκθέσεις στο Παρίσι και ατομικές στην Ελλάδα. Τα “Ψαρά” είναι το άλλο θέμα Ημερολογίου της “ΑΓΕΤ Ηρακλής” το 1985.
Για τη καριέρα του, κάθε δημιουργική περίοδος, χαρακτηρίζεται από την εσωτερική του πορεία. Οι ζωγραφικές γωνίες σε θέματα, φιγούρες που πετούν οι δράκοι, οι μνήμες δίπλα στον πατέρα, οι γόβες, ο έρωτας και τα όνειρα των ανθρώπων, μυθολογία, βυζάντιο, η αντίστροφη προοπτική όπου μεγεθύνει τα αντικείμενα και τα πρόσωπα που τον ενδιαφέρουν. Νοιάζεται να απομονώσει τη μορφή των πραγμάτων, να την ελευθερώσει και να της δώσει μια πιο σύγχρονη. Τις μέρες που έζησε στο Άγιο Όρος, τις Βυζαντινές εικόνες που από παιδί κρατά περπατώντας σε εκκλησίες, την διεισδυτική του ματιά στο ιερό της Τέχνης και την γνώση που απέκτησε την διδάσκει ως πανεπιστημιακός δάσκαλος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο μάθημα “Η Ιστορία και η Τεχνική της Βυζαντινής Τέχνης”. Ενθουσιαστικά σχόλια και κριτικές δέχεται για την χρήση των πολλών ζωγραφικών τεχνικών του, όπως τέμπερες, ελαιογραφίες σε διάφορες εποχές, για την μύησή του στην ελληνική τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, την μεταφυσική αλλά και προσγειωμένη αισθητική πραγματικότητα.
Ιδιαίτερα επιτεύγματα είναι τα ίδια του τα έργα στις εκεθέσεις του κόσμου όλου. Οι εκθέσεις, F.I.A.C. Συμμετοχή με τη Galerie Samy Kinge στο Παρίσι το 1986, Έκθ.Ζουμπουλάκη το 1987, Ζήτα Μι στη Θεσσαλονίκη το 1988, Galerie Samy Kinge, ” Les Atelies de Montmartre”. Espace de Vente στο Παρίσι το 1989. Galerie Ιόνη στη Κηφισιά, Jeux, Galerie Samy Kinge το 1990. “Aυτοτελείς Ιστορίες”, Galerie Ζουμπουλάκη το 1991. Galerie Samy Kinge το 1992. “Της Γης και της Θάλασσας”, Αίθουσα Τέχνης Έκφραση” στη Γλυφάδα, Ζήτα Μι στη Θεσσαλονίκη το 1993. Αίθουσα Σκουφά το 1994. Art Athina 3.95, Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Συμμετοχή με την Αίθουσα Τέχνης, Εκθεσιακό Κέντρο Αθηνών, Χώρος Σύγχρονης Τέχνης Αμυμώνη στα Ιωάννινα, Galerie Samy Kinge στο Παρίσι το 1995. “Μiκρογραφίες Ονειρικές”, Αίθουσα Τέχνης Άνεμος στη Κηφισιά. “Oi φίλες”, Άnna Balta Gallery στη Θεσσαλονίκη. “Από τον πατέρα στον Γιο”, Adam Galleries στην Αθήνα το 1996. “Μυσταγωγικές Νωπογραφίες”, Selini, K. London, Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, Αίθουσα Χρ. Σάββα, Λευκωσία, (Οργάνωση Residence Yiorki-Gallery K. το 1997. “Εσώτερα”, Ζήτα Μι, Αίθουσα Τέχνης Μetaporphosis στη Θεσσαλονίκη, Gallery 4 στη Χαλκίδα το 1998. “30 Χρόνια Ζωγραφική”, Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, επιμέλεια Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου), Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου.
Τα έργα του γίνονται γνωστά από δημοσιεύσεις, αναφορές, από εκθέσεις και σε γκαλερί: Galerie Epreuve d’ Artiste Βηρυτός, Αίθουσα Σκουφά, Επιλογές Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη, Επιμέλεια Κώστας Ιωαννίδης, Αίθουσα Τέχνης Πρίσμα στη Λειβαδιά το 1999. “Τα Μαγικά Τραπέζια”, Αίθουσα Τέχνης Έκφραση στη Γλυφάδα, “Ονειρική Αποκάλυψη Μέσα κι Έξω”, Art Athina 8 το 2000 Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, Συμμετοχή με τη Selini, Xώρος Τέχνης Εt Προβολής, Εκθεσιακό Κέντρο Εllexpo το 2000. “Samios in New York”, Ελληνικό Προξενείο, Ν. Υόρκη, “Samios in N.York”, Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, Ν. Υόρκη, Samios in London”, Gallery K. Λονδίνο, “Samios in Boston”, A. Retrospaective. The Maliotis Cultural Center, Βοστόνη, “Samios”, Aίθουσα Σύγχρονης Τέχνης, Stayros Mihalarias στην Αθήνα το 2002. “112=Ένα Έργο=Άπειρες Στιγμές Ζωής”, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, Γ. Καρύδης στη Φιλοθέη, “Για μια Βραδιά” Αίθουσα Τέχνης Fine Arts, Καπόπουλος στον Άλιμο, “Γυναίκες της Αθήνας”, Galerie Samy Kinge στο Παρίσι, “Και τελικά έμεινει μόνη”, Αίθουσα Τέχνης Έκφραση, Γιάννα Γραμματοπούλου στην Αθήνα, Αίθουσα Τέχνης “Χρύσα” στη Κατερίνη το 2006, Αίθουσα Τέχνης “Art Gallery” στην Αλεξανδρούπολη .
Διακρίσεις: Αγιογράφησε σε πολλά ιδιωτικά εκκλησάκια και εκκλησίες με την ιδιαιτερότητα της αρχαίας τεχνικής. Μελετά δίπλα στον Έλληνα φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο τους μεγάλους Έλληνες φιλοσόφους, τις έννοιες, τις μορφές και το περιεχόμενο όπως το είδαν οι αρχαίοι. Από το 1992 ζει και εργάζεται στο ατελιέ του στην οδό Ρεμούνδου 17, σε ένα παλιό νεοκλασσικό σπίτι που τον εμπνέει όπως και στο ατελιέ του στην Αίγινα αντλώντας από το ελληνικό φως και την καθαρότητα της θάλασσας .
Χόμπι: Ζωγραφική, φιλοσοφία. Γλ: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά.
E-Mail: pavlos@samiospavlos.gr
Ιστοσελίδα: www.samiospavlos.gr