Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών- Διευθυντής Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος – Πρόεδρος του Mediterranean Information Office for Environment Culture and Sustainable Development (MIO-ECSDE) και Πρόεδρος της Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med).
Σπούδασε Χημεία, Χημεία Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Τορόντο και Λίβερπουλ.
Διδάκτωρ Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Ωκεανογραφίας (PhD) Πανεπιστημίου Liverpool. Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ιδρυτής του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ιδρυτής του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος στο ίδιο Πανεπιστήμιο, υπεύθυνος της αντίστοιχης ερευνητικής ομάδας. Πρόεδρος (1983-2001) και σήμερα Ομότιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόεδρος (1986-1992) και σήμερα Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΕΒ (European Environmental Bureau), στις Βρυξέλλες. Ιδρυτής και Πρόεδρος από το 1991 του MIO-ECSDE (Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη). Είναι, επίσης Πρόεδρος από το 2002 του Μεσογειακού Σκέλους της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό (GWP-Med). Διετέλεσε επί πολλά έτη Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Ρύπανσης της Μεσογείου του CIESM (Comite International pour l’Exploration Scientifique de la Mediterrannee). Από το 1992 εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Δ.Σ και το Εκτελεστικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA), στην Κοπεγχάγη. Πρόεδρος επί πολλά χρόνια της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB της UNESCO. Έχει επίσης ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και ενημέρωση στην Ελλάδα και διεθνώς. Μεταξύ άλλων υπήρξε ο οργανωτής και Πρόεδρος της μεγάλης Συνδιάσκεψης της UNESCO στη Θεσσαλονίκη το 1997. Βοηθός Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη της UNECE. Έχει συμμετάσχει σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων και διασκέψεων (υπέρ τα 300), πολλές δεκάδες από τα οποία έχει οργανώσει ή προεδρεύσει. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμων ή επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος της UNESCO, UNEP, IFAD, EE, των Κυβερνήσεων της Ελλάδας, Ολλανδίας και πολλών οργανισμών.
Εισαγωγή της Χημικής Ωκεανογραφίας στην Ελλάδα και η ίδρυση Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος και Χημικής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η προώθηση των θεμάτων του Περιβάλλοντος στο χώρο της Μεσογείου και η ίδρυση, λειτουργία και προεδρία του MIO-ECSDE, που αποτελεί την μεγαλύτερη και σημαντικότερη Ομοσπονδία ΜΚΟ στη Μεσόγειο. Η προώθηση της εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Η προώθηση της Περιβαλλοντικής διπλωματίας με συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς σε θέματα που αφορούν το νερό. Στο εργαστήριο του, έχουν εκπονηθεί δεκάδες διδακτορικές εργασίες, υπέρ τα 100 masters και πολύ μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων διεθνούς κύρους.
Συγγραφέας 400 και πλέον εργασιών, βιβλίων μονογραφιών, επιστημονικών άρθρων, ανακοινώσεων και μελετών. Πολλές από τις εργασίες αυτές είναι πρωτότυπα ερευνητικά άρθρα, που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων ρύπανσης του υδάτινου, κυρίως, περιβάλλοντος ή αναφέρονται στη διαχείριση, προστασία, πολιτική και διπλωματία περιβάλλοντος κ.α.
Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με το Μετάλλιο “Simon Bolivar” της UNESCO, με Μετάλλια από τον Πάπα Παύλο VI και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο II, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος Ιπποτών του Αγ. Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, το Παράσημο του Ταξιάρχη του Εθνικού Τάγματος των Κέδρων του Λιβάνου, τιμητική διάκριση από την Κυβέρνηση της Τυνησίας κ.α για την μεγάλη επιστημονική και κοινωνική προσφορά του σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών.
Διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής (UNESCO), της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Τοξικολογίας και Οικοτοξικολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδρυτικό μέλος πολλών διεθνών και ελληνικών οργανισμών όπως του MESAEP, ASETM, MIIC, Ελληνικού Συνδέσμου ΟΗΕ. Γενικός Γραμματέας και εμπνευστής του COMPSUD (Circle of Mediterranean Parliamentarians for Sustainable Development).