Τενόρος, Καθηγητής Κλασικού Τραγουδιού.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Αντλεί την καταγωγή του από τη Λάστρο Σητείας και τα Μέγαρα Αττικής. Φέρεται ότι οι πρόγονοι έρχονται από το Βυζάντιο, όπου έφθασαν με τους ευγενείς του Ν. Φωκά. Το επίθετο ήταν Καλομενόπουλος άλλαξε όταν ο προπάππους του ήταν ράφτης (τερζής τουρκ.), όπως και ο παππούς και ο πατέρας του. Η γιαγιά Μαγδαληνή Τ. προσέφερε αμέριστη βοήθεια στους ταλαιπωρημένους στρατιώτες της Κρήτης στην γερμανική κατοχή. Ο παππούς Ζαχαρίας ασχολήθηκε με αγροτικές δραστηριότητες και συμμετείχε στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Μέλη των δύο οικογενειών υπήρξαν μουσικοί και καλλιτέχνες. Αδελφός του ο Βασίλειος Τ., ιατρός.
Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αθήνα και αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο της Πλάκας. Τις σπουδές του πραγματοποίησε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έπειτα σπούδασε μουσική και κλασικό τραγούδι, αποκτώντας το Δίπλωμα Μονωδίας με “άριστα παμψηφεί” και με “Χρυσό Μετάλλιο”. Από το 1976 ήταν πρωταγωνιστής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Η διεθνής του καριέρα άρχισε το 1978, όταν μετεκλήθη στο Kiel της Γερμανίας για τον ρόλο του Turridu στην όπερα Cavaleria rusticana. Από το 1979 ξεκινά η μόνιμη σταδιοδρομία του στη Γερμανία, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο με το Μουσικό Θέατρο του Bielefeld. Από το 1982 έως το 1987 ήταν μόνιμος πρωταγωνιστής στην Όπερα της Νυρεμβέργης, ενώ συγχρόνως μετεκαλείτο στις μεγαλύτερες Όπερες του κόσμου. Η Κρατική Όπερα του Βερολίνου, Κρατική Μονάχου, Βιέννης, Όπερα Ζυρίχης, Teatro dell Opera της Ρώμης, Μαδρίτη, Παρίσι, Βρυξέλλες, Βαρσοβία, Τόκιο, Ταϊβάν κ.λπ., είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της σταδιοδρομίας του.
Από το 2002 έως το 2003 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος Σκηνοθεσίας στο Μουσικό Θέατρο του Koblenz της Ρηνανίας. Mε τη διδασκαλία Τραγουδιού ασχολείται από το 1990, διδάσκοντας ιδιαίτερα μαθήματα στη Γερμανία και αργότερα σαν καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών, στο Εθνικό Ωδείο, στο Ωδείο Αναγέννηση, στο Ωδείο Τουρνάϊσεν, στο Ωδείο Γλυφάδας και στο Ωδείο-Κέντρο Τεχνών “Ακρόπολις”, του οποίου διετέλεσε και Καλλιτεχνικός Διευθυντής.
Συνεργάζεται με τον Πολωνό μαέστρο Kr. Penderecki, έργα του οποίου έχει ηχογραφήσει, όπως το Πολωνικό Ρέκβιεμ (Deutsche Grammophon και Chandos). To 2004 ήταν ο καλλιτεχνικός Διευθυντής των εκδηλώσεων “Α Φίλολβος Ειρήνα” για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σητεία. Συνέθεσε τη μουσική για τον πανάρχαιο ύμνο των Κουρητών, σκηνοθέτησε τα δρώμενα στον αρχαιολογικό χώρο και είχε την ευθύνη για όλες τις εκδηλώσεις των Δήμων της επαρχίας Σητείας.
Από το 1995 ασχολείται και με τη σκηνοθεσία Όπερας (τη “Μήδεια” του Μίκη Θεοδωράκη στο Meiningen της Θουριγγίας, σε δική του γερμανική μετάφραση, τον “Zigeunerbaron” του J. Strauss στη Ρηνανία, τη “Νυχτερίδα” στη Θεσσαλονίκη κ.λπ.), τη σύνθεση (“Στη Νυρεμβέργη ακόμα βρέχει”, το παιδικό μιούζικαλ “Η Ωραία Κοιμωμένη”, “Απ’ το καράβι του Κουρσάρου”, “Ο Ύμνος των Κουρήτων” κ.α.), τη Μουσική Θεραπεία κ.α.
Το 1976 κέρδισε σε διαγωνισμό το βραβείο για την Υποτροφία “Μαρία Κάλλας”. Το 2013 συμπληρώνει 37 χρόνια καριέρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ερμηνεύοντας πάνω από 60 πρωταγωνιστικούς ρόλους όπερας σε 6 γλώσσες και στο ρεπερτόριο του περιλαμβάνονται πλέον των 80 κονσέρτων. Συνολικά έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.000 εμφανίσεις παγκοσμίως.